Een crisis is een kans

Het is even geleden dat wij een blog geplaatst hebben. Niet dat er niets te melden viel. Maar het verbouwen en opzetten van het Leefhuis en tegelijkertijd de winkel openhouden, was beslist geen makkie..;-) Maar het resultaat mag er zijn! Op 4 maart hebben we het Leefhuis ingewijd en heerlijk gegeten met het team. Klaar en vol verwachting om vanuit de nieuwe locatie inwoners (op weg) te helpen in financiële moeilijkheden.

Maar dat liep helemaal anders

De wereld is in de ban van de coronacrisis en alles is met een oorverdovende klap tot stilstand gekomen. Afspraken en vergaderingen zijn allemaal afgezegd en collega’s van het sociaal wijkteam, andere afdelingen van de gemeente, het maatschappelijk werk, de woningbouw en zo nog velen anderen werken zoveel mogelijk vanuit huis. Het is stilletjes.

Maar achter de schermen wordt er hard gewerkt. Want vanuit Leef voelen wij ons mede verantwoordelijk voor het financiële welzijn van de inwoners van Stichtse Vecht en daarmee dus ook voor de eventuele negatieve financiële (en andere) gevolgen van het coronavirus. Op dit moment kunnen we nog niet goed overzien wat de gevolgen allemaal zullen zijn, maar dat er financiële gevolgen zullen komen voor (specifieke groepen) inwoners is duidelijk.

Maatregelen vanuit de overheid

De overheid heeft een groot pakket aan financiële maatregelen aangekondigd. Het woord ‘ongekend’ kwam veelvuldig voorbij in de nieuwsberichten. Specifieke maatregelen voor ZZP-ers, freelancers en zelfstandig ondernemers (MKB), die hard geraakt worden door de crisis en gelukkig een beroep kunnen doen op de overheid middels de tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (TOZO). Een groep inwoners die nu (mogelijk nooit eerder) geconfronteerd wordt met financiële tegenslag. Naast deze groep zullen veel inwoners te maken krijgen met werktijdverkorting. Omdat bij het UWV zoveel aanvragen zijn binnen gekomen, is deze regeling omgezet naar Noodmaatregel Overbrugging ten behoeve van behoud van Werkgelegenheid (NOW). Daarnaast is er natuurlijk ook een kwetsbare groep inwoners, die het zonder de coronacrisis al best lastig hebben om hun financiën goed op orde te krijgen en rond te komen.

Kortom, de stilte van nu kon weleens ‘stilte voor de storm’ worden. De gemeente is druk doende alle maatregelen vanuit Den Haag te vertalen naar de situatie in Stichtse Vecht. Aanvraag procedures worden aangepast (lees: verkort) en uitsluitingscriteria om als zelfstandige in aanmerking te komen voor tijdelijke aanvullende bijstand worden versoepeld. En dat is heel bijzonder om mee te maken. De systeemwereld met procedures en checklisten staat onder druk en in tijden van crisis ‘breekt nood wet’. Hoe gaaf is dat?! Vanuit Leef juichen wij dat van harte toe en proberen een meer mensgerichte houding te stimuleren. Nu met deze crisis zien we het voor onze ogen gebeuren en zo is deze crisis een kans om toch tot duurzame veranderingen te komen.

We hebben elkaar nodig

De komende weken zullen wij regelmatig van ons laten horen. Wij zullen inwoners attenderen op de verschillende regelingen vanuit de overheid en wij laten zien hoe ons team in deze coronatijd hun werk doet. Want dat vraagt nog al wat aanpassingen. Maar dat we doorgaan, is geen vraagstuk. We hebben elkaar des te meer nodig in deze tijd!

Deel dit bericht via: