Even voorstellen!

Deze week is het de week van de armoede. Een wat twijfelachtige naam. Helaas is het aantal mensen dat leeft in armoede flink gestegen de afgelopen jaren en via de ‘week van’ wordt daar bijzondere aandacht voor gevraagd. Over hoeveel mensen praten we eigenlijk? Nederland telt volgens recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek 421.000 kinderen in gezinnen met een laag inkomen, dat is één op de acht kinderen. Van hen groeien 131.000 kinderen op in een gezin waarin het inkomen langdurig laag blijft. Ze lopen het risico dat ze onvoldoende eten en kleding krijgen en ook sociaal buitengesloten worden, omdat ze niet kunnen deelnemen aan sporten of een schoolreisje. In de gemeente Stichtse Vecht weten we dat er gemiddeld zo’n 100 gezinnen wekelijks gebruik moeten maken van de Voedselbank. Wat ons betreft zijn dat 100 gezinnen teveel!

En wat doet Leef daar dan aan?

Dat doen wij niet alleen, maar samen met heel veel mensen in de gemeente die een vuist willen maken tegen armoede. Op dit moment zijn we volop bezig met de uitwerking van de opdracht ‘voorveld schuldhulpverlening’. Dat betekent in gewone mensentaal, dat we proberen inwoners in een zo’n vroeg mogelijk stadium te bereiken en te voorkomen dat gezinnen in een problematische schuldsituatie terecht komt. Dat doen we o.a. door een spreekuur op maandagmorgen te openen in wijkgemeente De Ark in Maarssenbroek. Daar worden mensen geholpen bij het ordenen van hun administratie en is er een specialist aanwezig, die helpt bij het uitzoeken of mensen in aanmerking komen voor inkomensondersteunende voorzieningen, belastingen en toeslagen. Ook wordt er geholpen bij het aanvragen van kwijtscheldingen en/of het indienen van een bezwaarschrift. En zoals jullie van ons gewend zijn, stellen wij graag deze collega aan jullie voor!

Irina Kroeze

Irina is zelfstandig adviseur op het gebied van inkomensvragen en belastingadvies. Zij raakt geïnspireerd door het vinden van oplossingen voor financiële vragen en problemen. Als gediplomeerd Fiscaal Adviseur en Sociaal Raadsvrouw heeft ze een ideale combinatie van kennis en ervaring, om vragen over inkomen te bekijken vanuit fiscaal, sociaal-juridisch en bedrijfseconomisch perspectief. Met deze kennis, ervaring en tomeloze inzet heeft ze al veel kunnen betekenen voor mensen in complexe situaties.

Persoonlijke en creatieve benadering

Haar werkwijze kenmerkt zich door aandachtig te luisteren (tussen de regels door) en een persoonlijke en creatieve benadering. Zij heeft een brede ervaring, onder meer op het gebied van advies over de financiële mogelijkheden (toeslagen), belastingen en voorzieningen. Hierbij verliest ze niet de menselijke maat uit het oog, waardoor zij bijdraagt aan onze missie om samen de problemen op te lossen. Kortom, ze heeft niet alleen aandacht voor de regels en de cijfers, maar ook voor het persoonlijke aspect. En daarom werken wij zo graag samen met Irina!

Behalve het wekelijkse inloopspreekuur en de hulp bij het ordenen van de administratie gaat Leef nog meer activiteiten opzetten. Daarover volgt binnenkort meer. Dat doen we in nauwe samenwerking met de sociale wijkteams en met schuldhulpverlening van de gemeente. Woon je in de gemeente Stichtse Vecht en heb je een vraag op financieel gebied? Neem dan contact op met de gemeente. Wacht niet te lang, maar kom zo snel mogelijk. Het is tenslotte beter om te voorkomen, dan om te genezen!

Deel dit bericht via: