Het is gelukt!

Hoewel het prachtige weer anders doet vermoeden, gaat binnenkort alles toch echt weer beginnen en zijn wij druk doende met de voorbereidingen van alle projecten voor dit najaar. Voor wie het gemist heeft, in september starten we met 2 nieuwe opdrachten. In opdracht van de gemeente Stichtse Vecht gaan we de opdracht ‘vroegsignalering en preventie schuldhulpverlening’ verzorgen. Dat betekent o.a. dat we voorlichting gaan geven op de scholen over hoe op een goede manier met geld om te gaan, bieden we cursussen en trainingen aan voor inwoners, maar betreft ook ons budgetmaatjes project wat eerder dit jaar gestart is. Daarnaast gaan we ook samen met Ouders Lokaal het programma Fit & Vrolijk verzorgen. Dat is een training voor kinderen van 8 – 12 jaar, waarbij op spelenderwijze gewerkt wordt aan het vergroten van de draagkracht van kinderen die opgroeien in armoede. We zien vaak dat armoede van de één op de andere generatie overgaat. Met dit programma gaan we dit doorbreken waardoor deze kinderen een beter perspectief voor de toekomst krijgen.

Santiago de Compostella

In het kader van de laatst genoemde opdracht heeft Thea van Leef een deel van de pelgrimstocht gelopen naar Santiago de Compostella. Het goede nieuws dat wij Fit & Vrolijk mochten verzorgen, kwam vlak voor de zomer. Een moment waarop iedereen bezig is het laatste werk af te ronden voor de vakantie. Verre reizen, of dichter bij huis en/of leuke dagjes uit. Iedereen kijkt er naar uit. Maar voor die kinderen is de zomervakantie geen ticket naar een vakantie oord. Vaste lasten kunnen soms nauwelijks betaalt worden en zijn deze ouders al blij als ze voldoende boodschappen in huis hebben. Dat bracht ons op ‘t idee om een sponsorloop te houden: 250 kilometer lopen op de pelgrimsroute door Spanje om zodoende geld in te zamelen voor een dagje uit naar de Efteling in de aankomende herfstvakantie.

En het is gelukt!

We hebben 288 kilometer gelopen in 12 dagen en ruim € 1000,- opgehaald! Het was een prachtige reis. De Camino Francés in zijn huidige loop is in de eerste helft van de 11e eeuw ontstaan. Er wordt echter aangenomen dat de route al veel ouder is. Van oudsher hebben bedevaarten, naar welk bedevaartsoord ook, een religieus karakter: pelgrims reisden daar naar toe ten om daar aanwezige relikwieën te vereren. Ook ondernam men een bedevaart ter uitvoering van een aan God gedane belofte, of bij wege van boetedoening. Voor ons was het vooral de uitdaging om het gestelde doel van 250 kilometer te halen zonder uitgebreide voorbereiding. En wat geweldig als dit dan lukt!

“It always seems impossible until it’s done” (Nelson Mandela)

In dat opzicht is de pelgrimstocht een mooie weergave van het echte leven. Je stelt jezelf een doel en je gaat er voor. Er zijn slechte dagen met tegenslagen (extreme hitte, regen) en lijkt het maar niet te lukken (de berg is te hoog om te beklimmen). De neiging is om de spreekwoordelijke handdoek (de loopschoenen) in de ring te gooien. Maar dan is daar ineens een goede dag. Onderweg ontmoet je mooie mensen, die je een steuntje in de rug geven (een onverwacht mini concert in the middle of nowhere op een zwaar moment) en je willen helpen bij het behalen van je doel waardoor de weg minder zwaar wordt (op de route is daar ineens het bos en geeft je bescherming tegen de regen en verkoeling tegen de zon). Met deze overwinning op zak staat Leef weer klaar om mensen op weg te helpen als het even lastig is onderweg!

Deel dit bericht via: