LEEF in tijden van corona

Business as usual? Nou… Uiteraard heeft corona ook LEEF niet ongemoeid gelaten. Maar het goede nieuws: we zijn nog steeds up and running! De begeleiding van onze cliënten gaat grotendeels door via internet en telefoon. Maar in geval van nood gaan we ook nog op huisbezoek. Dat moet ook, want juist in deze bizarre tijden is emotionele en financiële hulp harder dan ooit nodig.

Juist in een crisis die niemand ongemoeid laat, willen we de helpende hand uitsteken aan wie het maar nodig heeft. De komende weken vertellen drie van onze collega’s hun ervaringen over het contact met hun cliënten in corona tijd. Wat zij niettemin voor je kunnen betekenen en wat zij merken van de gevolgen bij zichzelf en onze cliënten. Hieronder het verhaal van Boele, budgetmaatje bij Leef.

“Boele Olthof had zich al schrap gezet voor een stortvloed van extra hulpvragen. Toch merkt hij voorlopig nog geen toename van financiële stress onder bestaande of nieuwe cliënten. Tot zover leidt corona vooral tot afstand onder de mensen die hij helpt. “Als je over de vloer komt, krijg je toch een persoonlijker beeld dan wanneer je elkaar alleen telefonisch spreekt. We beperken ons nu vooral op de hoofdzaken, met minder persoonlijke gesprekken. Niet ideaal, maar het is even niet anders.”

Merk je dat meer mensen in zwaar weer komen?

Anders dan het nieuws doet vermoeden, merken we nog geen grote toeloop aan nieuwe hulpvragen. Dat verbaast ons wel een beetje, maar vermoedelijk is het de stilte voor de storm. Ik denk dat veel mensen nog even afwachten waar ze aan toe zijn. Als je me over een maand opnieuw vraagt, kan het antwoord best heel anders zijn.

Zou het kunnen dat mensen zich bezwaard voelen om hulp te vragen nu niemand het makkelijk heeft?

Misschien speelt dat mee. Maar aan de andere kant is er genoeg nieuws over mensen die hulp vragen én krijgen. Wie nu problemen heeft is zeker niet de enige en dit is ook geen ‘eigen schuld’. Mocht schaamte al een rol spelen, dan zou dat dus niet nodig hoeven zijn.

Merk je dat financieel kwetsbare mensen extra hard getroffen worden? 

Nee niet echt. Ik help vooral mensen die al moeite hadden met inkomsten, dus voor hen verandert deze crisis niet direct iets. De grootste klappen zijn voor mensen die zichzelf maar net staande konden houden, maar nu hun inkomen zien verdwijnen. De zzp’ers en ondernemers: in die groep vrees ik dat velen straks niet meer op eigen kracht kunnen staan. Die groep wil ik ook adviseren om niet te lang te wachten. Kijk rond wat er aan hulp is en wacht niet te lang om die in te schakelen.

Deel dit bericht via: