Waarom moeilijk doen als het samen kan?

Mijn nichtjes staan voor me met een koekblik te rammelen alsof het altijd zo geweest is dat tante’s geld doneren voor keukenweegschalen. Ze hebben sinds kort een YouTube kanaal waar ze tutorials voor het bakken van taarten en cakes op plaatsen. Nu hebben ze een probleem: geen geld voor een keukenweegschaal.

“Wil je effe geld doneren, Hen?”

“Waarvoor?”

“Voor een keukenweegschaal. Jeweetwel, voor Foodfun”.

En de oplossing is helemaal niet moeilijk: om geld vragen. Crowdfunding in het klein. 10 jaar oud. These kids are going places.

Civic 

Het principe van crowdfunding mag dan relatief eenvoudig zijn, het effect is enorm. In de eerste helft van 2014 werd in Nederland voor 23 miljoen euro via crowdfunding opgehaald. In totaal werden daarmee meer dan 900 projecten en ondernemingen succesvol gefinancierd (bron: Douw & Koren). Het wordt niet alleen ingezet als financieringsvorm, maar steeds vaker wordt  het het creëren van draagvlak en het overtuigen van overheden het doel op zich. We praten dan over civic crowdfunding.

En dat is dus helemaal niet nieuw. In 1884 werd Statue of Liberty, het vrijheidsbeeld, in New York deels gefinancierd door de inwoners van de stad. Dit gebeurde na een oproep van Joseph Pullitzer in zijn krant ‘The World.’ 120.000 mensen doneerden in totaal 100.000 dollar.

In het echt verbonden

Het huwelijk tussen het werven van kapitaal en het creëren van draagvlak en betrokkenheid in crowdfunding projecten is een voorwaarde voor zo’n beetje elk nieuw project of initiatief, ongeacht de inhoud van het project of de branche waar het in plaatsvindt. Voor het sociaal domein komt daar de bijdrage aan vier belangrijke waarden nog bij: legimiteit, solidariteit, zeggenschap en diversiteit.

Friendship is born at that moment when one person says to another, ‘What! You too? I thought I was the only one. – C.S Lewis

Mensen vinden elkaar door een gezamenlijke interesse. Dit zien we ook bij crowdfunding: dezelfde belangen, hetzelfde dorp of de gezamenlijke interesse of affiniteit met een bepaald thema. Maar wat misschien nog wel veel meer de drijvende kracht achter het succes van veel crowdfunding initiatieven is, is het idee van ‘iets samen voor elkaar krijgen’. Écht verbinden dus.

Gewoon doen

Juist daarom past het principe van crowdfunding Leef dan ook als een jas. Zij zetten de koers in om niet alleen subsidie aan te vragen bij gemeenten, maar ze doen ook oproepen aan professionals, studenten, partners, bedrijfsleven én burgers om zich te melden met hun ideeën en behoeften om samen te kunnen doen, te bewerkstelligen en voor elkaar te krijgen. Heb je een idee of wil je sparren met Thea, Bibi of een andere professional? Neem dan hier https://www.leefmd.nl/contact/ contact op!

Bij mijn nichtjes maakte ik overigens een cruciale fout als potentiële financierder. Ik moest het eerst allemaal nog maar eens zien, zei ik, waaruit blijkt dat ik het risico van geld uitgeven aan iets waarvan ik niet zeker wist of het wel ging slagen, niet durfde te nemen. Een week later begreep ik dat ze al bijna € 17 hadden gespaard. Op de vraag hoe ze dat hadden gefixt, zeiden zij:

“Oh gewoon, we sparen samen door steeds wat geld erin te doen.”

Crowdfunding vergt misschien wel een soort kinderlijke blindheid voor gevaar en risico’s. Of anders gezegd, de onbevangenheid die je als kind had waardoor ‘samen ergens in geloven’, resulteerde in ‘samen zorgen dat het lukt’.

Met of zonder jouw hulp.

Ik rende naar mijn tas en doneerde al het losgeld wat daar in zat zonder het te tellen.

 

 

Deel dit bericht via: