Wij stellen voor!

Met de oprichting van Leef Maatschappelijke Dienstverlening hebben wij ons ten doel gesteld een plek te creëren waar iedereen tot zijn recht komt. Een haven waar mensen even kunnen ‘aanleggen’ en bijkomen als het leven even lastig is. Voor medewerkers, vrijwilligers en stagiaires willen wij een inspirerende omgeving zijn waar zowel hard gewerkt wordt als waar we naar elkaar omzien.

Talenten boven drijven

Daar waar vanuit vertrouwen wordt gewerkt en mensen op natuurlijke wijze grenzen verleggen en dus leren. Op deze wijze komen talenten boven drijven en worden deze aangesproken om in te zetten. Dat is goed voor iemands persoonlijke ontwikkeling en dus voor het individu. Maar het is ook goed voor het collectief, omdat de individuele inzet een bijdrage levert aan het behalen van de doelstelling van het totaal (lees ook: organisatie, team, wijk, buurt, samenleving).

Ubuntu

In Afrika wordt dat ook wel ‘ubuntu’ genoemd. Aartsbisschop Desmond Tutu heeft ooit de volgende definitie gehanteerd: “Iemand met ubuntu staat open voor en is toegankelijk voor anderen, wijdt zich aan anderen, voelt zich niet bedreigd door het kunnen van anderen omdat hij of zij genoeg zelfvertrouwen put uit de wetenschap dat hij of zij onderdeel is van een groter geheel en krimpt ineen wanneer anderen worden vernederd of wanneer anderen worden gemarteld of onderdrukt.

Witte jassen

Helaas zijn we bovenstaande kunst in de afgelopen decennia een beetje verloren. We weten niet meer zo goed hoe daarmee om te gaan en hebben veel hulp en zorg gemedicaliseerd. In witte jassen gestopt zoals dat zo oneerbiedig heet. Alles is geprotocolleerd en we ‘kunnen / mogen’ niet zomaar iemand helpen (in de breedste zin van het woord). De introductie van de participatiestaat wordt vooral in een financieel kader gezet en dat is volgens de visie van Leef slechts een deel van de werkelijkheid. Natuurlijk, er wordt fors bezuinigd en dat het hier en daar knelt en pijn doet, zien wij ook. Maar omzien naar elkaar, een beroep doen op elkaar, het (potentiele) talent weer aanboren en aanspreken, zijn zeer goede en gezonde ontwikkelingen.

Alleen daar waar je de kracht van elkaar zoekt, de verschillende talenten herkent en benut, mensen vanuit vertrouwen elkaar benaderen en zij de wetenschap hebben dat zij onderdeel zijn van een groter geheel, ontstaan er mooie dingen.

Henriëlle van den Dragt

Talenten herkennen en benutten doen wij o.a. door de samenwerking met onze nieuwe blogster Henriëlle van den Dragt. Een jonge, zeer getalenteerde en gedreven schrijfster met wie wij graag samenwerken waardoor haar talent zich nog verder kan ontplooien.

Met haar onderwijsbevoegdheid op zak, koos ze na haar studie toch voor een baan in marketing en communicatie. Inmiddels is ze werkzaam als content manager voor een social media marketing bureau waar ze creatieve content bedenkt en schrijft voor verschillende toonaangevende merken. Ooit hoopt ze weer te werken met jeugd en dit te verbinden aan haar liefde voor schrijven en communicatie. Henriëlle heeft een aangeboren nieuwsgierigheid naar nieuwe dingen en zet zowel uitroeptekens als vraagtekens bij de zingeving van de dingen waar we als maatschappij mee te maken krijgen. Met de 7 leefregels van Leef als uitgangspunt, zal ze ons en jullie meenemen door actualiteiten en nieuwe of opvallende ontwikkelingen. Voor meer van Henrielle: @Hen_dragt

Deel dit bericht via: