12 May 2020

Ashvin in tijden van Corona

Business as usual? Nou… Uiteraard heeft corona ook LEEF niet ongemoeid gelaten. Maar het goede nieuws: we zijn nog steeds up and running! De begeleiding van onze cliënten gaat door via internet en telefoon, maar we zien mensen ook persoonlijk bij iemand thuis als dat haalbaar is (RIVM voorschriften) en anders op het Leefhuis in Maarssen. Dat moet ook, want juist in deze bizarre tijden is emotionele en financiële hulp harder dan ooit nodig.

Juist in een crisis die niemand ongemoeid laat, willen we de helpende hand uitsteken aan wie het maar nodig heeft. Vandaag vertelt Ashvin Ghisyawan over zijn ervaringen als professional bij Leef in tijden van corona.

Ashvin is doorgegaan met huisbezoeken, maar daar waar het kan overgestapt op telefonische begeleiding. Voor zijn werk als trouwfotograaf zal hij het voorlopig niet druk hebben, maar vermoedelijk zal hij dubbel zo hard aan de slag moeten als sociaal werker voor LEEF. ‘Voorlopig redden veel mensen het nog, maar dit is nog maar het begin. Velen gaat dit niet maanden volhouden, dus ik vermoed dat ik drukke tijden tegemoet ga.”

Wat zijn de gevolgen voor jouw werk als hulpverlener?

Veel mensen moeten hun werk neerleggen, maar voor ons wordt het juist drukker dan ooit. Bij Bibi en Thea (oprichters van Leef) melden zich veel ZZP-ers en kleine bedrijven, die van de één op andere dag hun werkzaamheden moesten neerleggen. Maar ik zie vooral de zorgen onder bestaande cliënten toenemen. Maar dat wordt anders als deze situatie nog lang aanhoudt, vrees ik. En die onrust merk ik wel. Ik krijg wel vragen van mensen die zich alvast oriënteren op mogelijkheden voor de toekomst. Die zeggen: nu red ik wel het, maar niet als dit maanden duurt…

Wat zijn je verwachten voor de verdere nabije toekomst?

Het lijkt me onvermijdelijk dat het niet veel drukker wordt. In de financiële hulpverlening zie je vaak dat mensen zich pas melden als het eigenlijk te laat is. Dat zal nu ook zo zijn. Ik vermoed dat veel toekomstige cliënten nu al problemen ondervinden, maar we hen pas over enkele weken in beeld krijgen. Dat hoeft niet. Je kunt altijd een vertrouwelijk gesprek aanvragen. Al is het alleen maar voor tips of advies over wat er mogelijk is.

Hoe bereid je je voor op deze nieuwe situatie?

Vooral door me te verdiepen in de steun en andere maatregelen die vanuit de overheden worden georganiseerd. Onder mijn cliënten zijn ook mensen die niet meer kunnen werken. Gelukkig worden die niet aan hun lot overgehouden, dus ik zoek vooral uit waar zij aanspraak op kunnen maken. Verder is het belangrijk om in contact te blijven en problemen te signaleren. Dat gaat lastiger nu huisbezoeken lastiger zijn. Ik heb aardig wat cliënten, maar met de meeste lukt het om regelmatig even contact op te nemen.

Deel dit bericht via: