20 May 2018

Mark Dyson

Weinig mensen treffen mij via LEEF aan de keukentafel, maar als redacteur en copywriter verdiep ik mij namens LEEF in ontwikkelingen rond schuldhulpverlening en de effecten van (langdurige) financiële stress. Wanneer je ooit blogs leest of andere publicaties op deze website, dan is de kans groot dat deze van mijn hand zijn.

Journalist worden en schrijvend door het leven gaan was altijd al mijn jeugddroom. Jezelf bewust zijn van de maatschappij om je heen, dat vind ik belangrijk. Moeilijke, maar belangrijke zaken uitzoeken en begrijpelijk maken, voor mijzelf en anderen, dat doe ik graag. De perfecte baan voor mij dus. En ergens is die droom ook uitgekomen, maar mijn persoonlijke verhaal geeft ook aan hoe snel de samenleving is veranderd.

Toen ik in 2000 journalistiek ging studeren, wachtte mij nog een toekomst waarin dat een ‘ouderwetse baan’ betekende, met werkgelegenheid voor iedereen die hard wil werken, vaste contracten, werkgeversverzekeringen en pensioenen, kortom: financiële zekerheid. Na mijn vervolgstudie Politicologie stapte ik echter net de arbeidsmarkt op aan het begin van de economische crisis. Dat waren geen makkelijke jaren, met weinig perspectieven op werk, leven op spaartegoeden, en steeds maar hopen dat het volgende tijdelijke contract zich zou aandienen.

Het was duidelijk dat de samenleving steeds meer zelfredzaamheid vereiste. Dat we ondernemers van ons eigen leven moesten worden, in plaats van werknemers. Uiteindelijk ben ik dan ook – min of meer noodgedwongen –uit de crisis gekomen als een freelancer; schrijvend, vertalend, redigerend. Financiële zekerheid heb ik nog steeds niet, want als ZZP’er is het van dag tot dag steeds opnieuw zorgen dat er werk is. Maar dat ik het leven kan betalen door werk te doen dat mij voldoening geeft, maakt dat voor mij goed. Niettemin voelt mijn carrière als continu leven langs het randje, en begrijp ik maar al te goed hoe zelfs een klein duwtje genoeg kan zijn om financieel in de put te raken.

Vanwege mijn brede interesse heb ik mij in veel verschillende gebieden en onderwerpen verdiept. Uiteindelijk beland je als redacteur natuurlijk waar het nieuws zich afspeelt. En zo ben ik uiteindelijk bij LEEF beland. Want in de zorg- en hulpverlening, publiek bestuur: dat zijn de gebieden waar veel ontwikkelingen gaande zijn. Juist waar werk ‘mensenwerk’ betekent en geld verdienen niet het enige doel is, blijkt immers hoe onmenselijk veel van onze huidige systemen zijn. In de zorg, bij justitie, en ook de aanpak van schuldenproblematiek, leidt de focus op winst en rendement steeds tot uitkomsten waar niemand zich prettig bij voelt. Dat kan en moet anders. En juist omdat nog niemand weet hoe precies, wil ik graag al schrijvend en lezend mijn bijdrage leveren aan die moeilijke zoektocht.

Deel dit bericht via: