09 Nov 2015

Mevrouw Jansen

Op de vooravond van de wervingscampagne van het project Budgetmaatjes in de gemeente Stichtse Vecht willen we jullie alvast iets laten zien van de praktijk. Hoewel we nog niet officieel van start waren gegaan, bereikten ons vanaf de zomer toch al diverse vragen van collega organisaties. Zijn jullie al begonnen? Ik heb namelijk een mevrouw die enorm geholpen zou zijn met een budgetmaatje! Enthousiast en ondernemend zoals we zijn, konden we deze vragen niet naast ons neerleggen.

Hieronder het verhaal van mevrouw Jansen (¹) uit Maarssenbroek opgetekend door één van onze maatjes. Een verhaal waaruit blijkt dat ‘budgetmaatje zijn’ meer betekent, dan alleen de administratie geordend houden. Het bezoek van de maatjes maakt het verschil in iemands leven en brengt naast rust (vanwege een geordende administratie) ook meer vreugde en gezelligheid (doorbreken van eenzaamheid). De zin ‘the meaning of life, is to give life meaning’ is ook hier van toepassing. De vrijwilliger gaat namelijk ook met een voldaan gevoel naar huis!

Budgetmaatje

Namens Leef Maatschappelijke Dienstverlening ben ik budgetmaatje van mevrouw Jansen, woonachtig in Maarssenbroek en 74 jaar oud. Ze woont nog zelfstandig, doet zelf nog boodschappen, maar heeft huishoudelijke – en thuiszorg en leidt aan depressies en een bepaalde vorm van dementie. Ze woont nog zelfstandig, doet zelf nog boodschappen, maar heeft huishoudelijke – en thuiszorg en leidt aan depressies en een bepaalde vorm van dementie. Mevrouw Jansen heeft in het verleden een grote schuld opgebouwd, die nog in de komende jaren moet worden afgebouwd. Dit was de situatie die ik aantrof eind september. Dit gaat vooralsnog goed! Er is een redelijke balans (met af en toe een uitschieter) tussen de inkomsten en de uitgaven.

Zo zelfstandig mogelijk 

Het is niet zo, dat ik help met als uiteindelijke doel, dat mevrouw Jansen zelf de regie weer over kan nemen over haar (financiële) administratie. Zij heeft dit in het verleden nooit gedaan (haar overleden man deed dit) en gezien haar ziektebeeld is niet de verwachting dat zij in staat zal zijn de eigen regie over haar administratie op zich te nemen. Sterker nog, bij mijn aantreden hoorde ik dat er mogelijk snel toegewerkt zou moeten worden naar een situatie waarin een bewindvoerder de zaken over zou gaan nemen. Ik denk echter dat het zó ver nog niet is! Hoewel ik haar bankrekening bijhoud, doet ze haar dagelijkse boodschappen zoals gezegd, nog zelf. Toen ik haar enkele weken geleden heb aangesproken op een wat uitbundig uitgavenpatroon, is ze zelfs de bonnetjes van haar aankopen gaan bewaren. Ze probeert wel degelijk om nog iets zuiniger te leven en is dit een begin van een bewustzijn over de situatie!

Hand en spandiensten

Als budgetmaatje is het voor mij een kwestie van ‘bijhouden’ en alert zijn op nieuwe regelingen en andere voordelige zaken. Voorbeelden hiervan zijn de nieuwe regeling ‘Bijdrage kosten huisraad’ en de deal die de gemeente (opnieuw) heeft gemaakt met de ziektekostenverzekeraar Menzis. Ook kwijtschelding van belastingen en andere bijdragen moeten in de gaten worden gehouden en tijdig aangevraagd worden. Hoewel mevrouw Jansen nog zelf haar dagelijkse boodschappen doet, is ze toch erg kwetsbaar. Enkele weken geleden had ze 3 keer een verkeerde pincode ingevoerd en was daarmee haar pinpas weg met alle gevolgen van dien! Een zeer vervelende situatie die ook lastig voor haar is om op te lossen. En dan is het fijn dat ik bij haar thuis kom en we dit probleem samen kunnen op lossen. Bepaalde ‘hand en spandiensten’ horen er naast het voeren van de administratie dus ook bij.

Eenzaamheid

Ik ben binnengekomen als budgetmaatje, maar mevrouw Jansen heeft een nog veel groter probleem dan alleen het wegwerken van een schuld. Zij is bepaald eenzaam en ervaart elk bezoek als een welkome afwisseling. Ik heb daarom ook met haar afgesproken elke week een uurtje langs te komen. Uiteraard haal ik dan de post op en spreek deze met haar door, maar we praten ook over van alles en nog wat bij. Ze houdt van autorijden en als het weer het toelaat gaan we er ook op uit!

Voldoening

Ik heb zeker de indruk, dat mevrouw Jansen het leuk vindt dat ik er ben. Ze geniet met volle teugen als we weer een ritje maken met de auto en bedankt me voor wat ik voor haar kan doen zoals destijds met de pinpas. Anderzijds krijg ik veel voldoening voor mijn hulp voor haar. We zijn er beiden blij mee!

Spreek dit verhaal je aan? Wil jij ook het verschil maken in het leven voor iemand die wat hulp kan gebruiken? Of ken je iemand die veel baat zou hebben bij een budgetmaatje? Neem dan gerust contact met ons op via info@leefmd.nl of via 06 – 2013 60 91.

(¹) In verband met de privacy is de naam van mevrouw Jansen gefingeerd.

Deel dit bericht via: