01 Jun 2018

Tijmen Koelewijn

Van huis uit ben ik econoom, maar dat vertel ik mijn cliënten meestal niet meteen. Natuurlijk is het handig dat ik in mijn carrière jarenlang met budgetten moest omgaan, maar dat is niet het belangrijkste: Het gaat erom wie je bent. Ik zie mijzelf vooral als iemand die hulp kan bieden in moeilijke tijden. Mijn ervaring als coach helpt hierbij. Voor de mensen wie ik help, is geld vaak lang niet het enige probleem. Soms ontmoet ik iemand die door tegenslag uit het lood is geslagen en daarom zelf even geen energie heeft voor geldzaken. Anderen zijn zo gestresst van alle schulden, dat ze volledig in paniek raken zodra ze de brievenbus horen. Mijn ervaring met financiën is dan handig, maar ik help deze mensen vooral om zichzelf overeind te blijven houden.

Mijn cliënten hebben me één ding geleerd: iedereen kan in de problemen komen. Sommigen belanden in een nare scheiding of faillissement, anderen verliezen na de zoveelste tegenslag even de moed om door te zetten. Schulden zijn vrijwel nooit een kwestie van ‘eigen schuld’. En juist omdat ik in veel opzichten geluk heb gehad in het leven, vind ik het mooi om mensen te helpen die meer pech hebben. Nadat ik ben gestopt met werken, voelde ik dat ik nog veel kon bijdragen. Zeker nu alle door regeltjes en digitale toestanden het leven door velen steeds ingewikkelder wordt ervaren, en steeds meer het soms even niet meer kunnen bijhouden.

Bij LEEF kan ik me nuttig maken voor mensen die wel wat hulp kunnen gebruiken. Tenminste, als ze mijn hulp willen natuurlijk. Iemand moet me kunnen vertrouwen, dus een persoonlijke klik is altijd erg belangrijk. Gelukkig weet LEEF meestal wel een goede match te maken. Doordat ik wat orde voor ze kan scheppen, kunnen deze mensen zelfstandig blijven zonder financiële stress en moeilijkheden.

Voor mensen in zwaardere situaties, is die persoonlijke klik nog belangrijker. Als je het niet meer ziet zitten, scheelt het al een hoop als iemand een kop koffie wil drinken en aandacht heeft voor je problemen. Voor begrip en een luisterend oor hoef je bij veel incassobureaus of deurwaarders niet te zijn. Dat iemand met verstand van zaken aan jouw kant staat, is dan soms al genoeg om weer vertrouwen in de situatie te krijgen. En als er dan ook nog een belastingteruggave of andere meevaller blijkt te ontstaan, kan dat net dat beetje houvast geven waarmee iemand weer op eigen benen durft te gaan staan.

Het ondersteunen van mensen is een dankbare rol. Door de geheimhouding en de positieve hulp wordt je snel een vertrouwensmaatje. Wie je bent en wat je kunt, helpt om “het verschil” te maken en de cliënten weer een toekomst te geven.

Deel dit bericht via: