20 Apr 2020

Vitamine B(lij) verspreiden in tijden van corona

Business as usual? Nou… Uiteraard heeft corona ook LEEF niet ongemoeid gelaten. Maar het goede nieuws: we zijn nog steeds up and running! De begeleiding van onze cliënten gaat grotendeels door via internet en telefoon. Maar in geval van nood gaan we ook nog op huisbezoek. Dat moet ook, want juist in deze bizarre tijden is emotionele en financiële hulp harder dan ooit nodig.

Juist in een crisis die niemand ongemoeid laat, willen we de helpende hand uitsteken aan wie het maar nodig heeft. Ook wij zijn daarin beperkt door het contactverbod. Drie van onze collega’s vertellen wat zij niettemin voor je kunnen betekenen. En wat zij merken van de gevolgen bij zichzelf en onze cliënten. Hieronder het verhaal van Nelly, vanaf het eerste uur actief bij Leef.

Voor Nelly Weyma is het extra oppassen deze dagen. Als chronisch longpatiënt zou een besmetting een verhoogd risico voor haar betekenen. Dat betekent dus zoveel mogelijk thuisblijven en cliënten uitsluitend nog helpen via de telefoon en online. ‘Er zijn dagen dat ik er even moedeloos van word, maar we zullen onszelf en elkaar er toch doorheen moeten slepen.”

Hoe verloopt het contact nu de gewoonlijke bezoeken aan huis niet meer mogelijk zijn?

Het gaat natuurlijk wat moeizamer. Aan de keukentafel krijg je toch een beter beeld hoe het gaat met iemand. Aan de telefoon verloopt een gesprek ook anders. Meer zakelijk, en sneller gericht op concrete zaken. Maar als je de tijd neemt, merk je uiteindelijk dat ook de onzekerheid en twijfels toenemen. Zo kreeg ik een telefoontje van een oudere cliënt, die even zijn zorgen met me wilde delen.

Maak je je zelf zorgen over je situatie of die van je cliënten?

Ik denk dat het voor iedereen een erg zware tijd is. Toch denk ik ook dat er veel goeds uit gaat komen. De kleine dingen die we voor elkaar doen, al is het maar even zwaaien naar de buurvrouw, krijgen ineens betekenis. We zijn toch aan onszelf en elkaar verplicht om ons hier gezamenlijk doorheen te slepen. In plaats van piekeren, probeer ik dus vooral de moed erin te houden. Door taarten te bakken bijvoorbeeld. Dat is een hobby van me die nu goed van pas komt. Vitamine Blij verspreiden, haha!

Heb je nog tips of adviezen voor mensen die zich zorgen maken om de financiële gevolgen?

Besef dat we allemaal in hetzelfde schuitje zitten. Daardoor is er ook begrip te vinden als je nu financieel knel komt. Ik hoor om me heen dat het vaak zin heeft om uitstel van betaling te vragen, bijvoorbeeld omdat je inkomen is weggevallen sinds je niet meer kunt werken. Schroom dus niet om eerlijk te zijn over de gevolgen die het voor je heeft.

Deel dit bericht via: