21 Jun 2019

Yeala op huisbezoek

Begin dit jaar zijn we iets nieuws begonnen. Dat doen we niet alleen, maar samen met geweldige lokale organisaties, namelijk de woningbouwverenigingen en het maatschappelijk werk. In het kader van vroegsignalering proberen we mensen met financiële moeilijkheden in een zo’n vroeg mogelijk stadium te vinden. Dus niet pas als het water al aan de lippen staat.
Indien mensen de huur niet meer betalen, dan is er echt wat aan de hand. En hoe eerder we daar iets mee doen, hoe beter. Eén of twee maanden huurachterstand is nog wel te overbruggen, maar zodra het naar de deurwaarder gaat, rijzen de kosten de pan uit! In de pilot gaat Leef mee op huisbezoek met de collega’s van de woningbouw en doen we gelijk een aanbod om te helpen. En dat werkt!

Hoe eerder, hoe beter!

De eerste maanden van dit jaar hebben we vanuit Leef 30 huisbezoeken gedaan en dat levert interessante situaties op. Bijvoorbeeld mensen die wel hulp willen, maar niet weten waar ze moeten beginnen (de bomen en het bos in het sociaal domein). Maar ook situaties die al wel bekend zijn bij de hulpverlenende organisaties, maar waar niet goed samen gewerkt of afgestemd wordt. Dan brengen wij de boel weer bij elkaar, zodat de inwoner beter geholpen wordt.

Yeala Koning

Vanuit Leef is Yeala Koning actief in deze pilot. Zij heeft vorig jaar bij ons stage gelopen en is onlangs afgestudeerd. Een topper met veel talent en hieronder stelt zij zichzelf even voor:

‘Ik ben Yeala Koning, 23 jaar en ik heb net mijn opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening afgerond. Het bleek een goede keus, heel divers en ik kan er veel verschillende kanten mee op. Omdat geen enkel mens hetzelfde is, vind ik het iedere keer weer een leuke uitdaging om op onderzoek uit te gaan naar de kracht die iedereen in zich heeft. Twee jaar geleden heb ik zelf ervaren hoe belangrijk het is terug te komen in je eigen kracht en iedere dag groei en leer ik daar nog in. Daarom trok Leef mij vorig jaar ook als interessante organisatie voor een stageplek. Leef is een vernieuwende organisatie en streeft er naar mensen in hun kracht te zetten, daarbij richten zij zich op het belang van de klant. Een plek dus die precies bij mij past. Daarom ben ik heel blij dat ik na mijn stage bij Leef betrokken mocht blijven voor zowel mijn afstudeeronderzoek, de pilot ‘preventieve huisbezoeken’ en als budgetmaatje.

Schuldhulpverlening trekt mij vooral omdat ik van kleins af aan door mijn ouders heel bewust ben gemaakt van hoe om te gaan met geld. Ze leerden mij over de tekorten en overvloeden waar ik soms mee te maken kreeg en hoe belangrijk het is om mijn eigen geld te verdienen en daarin zo veel mogelijk onafhankelijk te zijn. Dit is niet altijd makkelijk. Er zijn zo veel leuke dingen in het leven en maar weinig is gratis. Het vinden van een balans in wat je wilt en wat financieel ook mogelijk is, vind ik erg interessant en hier wil ik ook graag in helpen en leren.

Als ik niet aan het werk ben maak ik graag tijd vrij voor vrienden en vind het heerlijk om creatief bezig te zijn. Ik probeer te sporten, wat niet altijd even goed lukt. Daarnaast geniet ik van series kijken en lezen’.

Deel dit bericht via: