Het verhaal van de buurt

Acties en activiteiten voor een veilige buurt

Er is veel verloop in de buurt. Vroeger was het een stabiele wijk. Maar de afgelopen jaren is een aantal ouderen overleden. Er zijn nieuwe gezinnen bijgekomen die druk zijn met werk en kinderen en daardoor minder betrokken zijn bij de wijk en de buurt. Een aantal ‘oude’ bewoners van middelbare leeftijd wil graag de rust en veiligheid in de wijk bewaren. Er is een speeltuin waar de laatste tijd veel jongeren ’s avonds en in het weekend rondhangen en drinken en blowen. De plantsoenen en de speeltuinen zien er onverzorgd uit. Dit komt omdat de gemeente bezuinigt op de groenvoorziening.

Een aantal wijkbewoners voelt zich minder veilig. Zij missen hun oude nette wijk waar zij zich altijd prettig voelden en waar ze trots op waren. De samenhang lijkt verdwenen, maar de bewoners krijgen het vooralsnog niet goed voor elkaar om dit samen op te lossen.

Eén van de buurtbewoners neemt contact op met Leef. Samen met de bewoners gaan we de wijk in. Ook inventariseren we de wensen en verwachtingen van de buurtbewoners. Ook ’s avonds gaan we samen op pad om juist ook die bewoners te betrekken die overdag druk zijn met werken kinderen.

Het blijkt dat veel bewoners dezelfde wensen hebben. En dat zij ieder op hun eigen manier willen bijdragen. De buurtbewoners die het initiatief hebben genomen om Leef in te schakelen, gaan nu een aantal acties coördineren. Ze koppelen buurtbewoners aan elkaar om de plantsoenen op te knappen en bij te houden. Een ander groepje bewoners gaat ’s avonds in gesprek met de jongeren. En nog weer andere bewoners bereiden alvast een aantal gezellige buurtactiviteiten voor de zomermaanden voor. Ze denken aan een buurtbarbecue en een garageverkoop.

Deel dit bericht via: