Vooroordelen over mensen met schulden

Na zijn pensionering wilde Peter zijn kennis en ervaring als financieel manager op nieuwe manieren inzetten, meer op een menselijker niveau. De ‘down to earth’ mentaliteit van LEEF sloot goed aan op zijn praktische instelling, waardoor hij als budgetmaatje vanaf nu orde in de chaos gaat scheppen voor de LEEF-cliënten. Want wat voor de ene persoon een onmogelijke opgave kan zijn, is voor de ander een klusje van een paar minuutjes.

Gepubliceerd op 05 juli 2022

“Sinds mijn pensioen verveel ik me geen moment, maar ik verlangde ernaar om mijzelf ook voor anderen nuttig te maken. En ook voor mijzelf leek het me goed om door LEEF uit mijn comfort zone te worden getrokken. Ik heb heel mijn leven gewerkt met boekhouding en financiën, maar met hulpverlening heb ik nog geen enkele ervaring. Juist daarom leek dit me wel een goede stap.”

Voor Peter betekende die stap wel dat hij een drempel over moest. “Ik heb geen ervaring als hulpverlener of maatschappelijk werker, dus het is toch een nieuwe stap. Maar ik kan terugvallen op mijn gezonde verstand en sociale intelligentie. Het mooie van LEEF vind ik dat ze vooral praktische hulp bieden. En daarin kan ik zeker iets voor mensen betekenen. Bovendien sta ik er niet alleen voor. Bij LEEF kan ik altijd terugvallen op mensen die wel professionele hulpverleners zijn.”

Vertrouwen winnen
Momenteel is Peter nog maar net aan boord. Hij heeft enkele kennismakingsgesprekken gevoerd, maar nog geen langere begeleiding geboden. “De kunst is vooral om het vertrouwen te winnen, heb ik inmiddels geleerd. Mensen laten toch een vreemde in hun huis, die ook nog eens in hun financiën komt kijken. Dan moet het op persoonlijk vlak wel klikken. En andersom zal ik zelf ook tegen situaties aanlopen waar ik mijn eigen grenzen moet bewaken. Ook voor mij moet het contact immers goed voelen.”

Verborgen verhalen
“Ik merk wel dat dit werk soms confronterend voor me is. Soms staan mensen wat hulpeloos in de maatschappij. Als budgetmaatje kom ik in aanraking met een kant van het leven die voor mij altijd verborgen bleef. Maar dat is ook wel goed voor me. Ik ben juist actief geworden voor LEEF om mijn eigen bestaan en denkbeelden een beetje op te schudden. Je weet nooit hoe iemands leven is verlopen. Ik kan me voorstellen hoe je soms van de regen in de drup belandt. Tot je plotseling in een situatie zit waar je niet uitkomt zonder hulp…”

“Er bestaan veel vooroordelen over mensen die met schulden worstelen. Het is vrij makkelijk om te zeggen: als je in de problemen bent gekomen, heb je ergens verkeerde keuzes gemaakt. Is dat wel altijd zo? Dat hoop ik in de komende periode bij LEEF te ontdekken. Zelf geloof ik ook in persoonlijke verantwoordelijkheid. Maar is het inderdaad een kwestie van je zaken op orde brengen en weer verder kunnen? Of is de werkelijkheid complexer dan dat? De kans is groot dat mijn beeld hierover het komende jaar heel anders gaat worden.”